Este de ajuns să fii fericit?


De mii de ani,oamenii cauta un raspuns la aceasta intrebare.Problema nu este ca nu l-au gasit.Ci ca au gasit prea multe.
Pentru fiecare om,fericirea este definita diferit.
Valentin Muresan,spre exemplu,considera ca fericirea consta in bani,placere,virtute si creatie,"calitatea vietii",Fericirea Nationala Bruta.
Si asta cu Fericirea Nationala Bruta m-a interesat cel mai mult.Am recitit acel paragraf de 5-6 ori si am vrut sa-l adaug si aici,pentru ca,in opinia mea,este foarte adevarat.
"Sigur,noi,evoulatii mileniului III,consideram discutia despre fericire un subiect demodat.Azi risti sa fii ridiculizat daca indraznesti sa sustii idealul politic al fericirii,cum a facut pe vremuri Aristotel.La moda sunt coktailurile stratificate,hedonismul siropos,dar abundent.Caci,nu-i asa, "ne-am chinuit destul".S-a dat liber la distractie.Dar,in ciuda veseliei,in statisticile europene stam prost,de la PIB la fericire.
In culise,oscilam intre un concept obiectiv de fericire(o viata dusa bine) si unul subiectiv(cat de bine te simti),fara a lua o decizie.
Dupa cate se pare,nu este de ajuns sa ai senzatia ca esti fericit,ci trebuie si sa fii fericit.Dupa cum nu e de ajuns sa ai,ca guvern,o imagine buna,ci trebuie si sa fii bun. Viata fericita nu e doar viata placuta,ci "o viata traita dupa o anumita schema", dupa un "plan de viata" care-Vorba lui Aristotel-pune in centru exercitiul virturilor morale si intelectuale,ca si alte ingrediente si arome.Adica se focalizeaza pe implinirea a ceea ce este distinctiv uman "
*hedonism=Concepție care proclamă plăcerea drept binele suprem, iar dorința de a o obține, principiu al comportamentului; cultul plăcerii.

Pentru Lia Bugnar, fericirea este talentul de a nu complica lucrurile. Uneori iti trebuie curaj ca sa alegi calea simpla. Asta-i motivul pentru care foarte multi oameni traiesc vieti complicate si, implicit, nefericite.

Pentru unii oameni fericirea este ca au o casa,o familie si o viata de care sa se bucure.
Intrebati un om care a fost in coma,ce inseamna fericirea pentru el.Momentul acela cand se trezeste si isi vede familia si toti cei dragi si se bucura nespus.
Dar un om de pe strada.V-ati gandit vreodata sa-l intrebati ce este,pentru el,fericirea? Fericirea este atunci cand primeste o haina,o patura,o paine sau un banut sa-si ia ceva de mancare.
Si pe bunicii vostri,i-ati intrebat ce inseamna fericirea? Poate ca v-au dat un raspuns simplu si scurt.
Pai eu i-am intrebat.Si fericirea pentru ei,este atunci cand ne vad pe toti la masa,intr-o zi de duminica,fericiti si alaturi de ei.
Si pe mama si pe tata,i-ati intrebat ce este fericirea pentru ei?
Eu ma gandesc ca pentru ei fericirea este atunci cand noi suntem fericiti.
Si pe fratiorul sau surioara voastra.Ati avut curaj sa-l intrebati sau sa o intrebati ce este pentru ea fericirea? Cred ca atunci cand primesc o alta jucarie. 

Si pentru mine,fericirea apare de multe ori in calea mea.Atunci cand ma duc la voluntariat,atunci cand vin de la scoala si vorbesc cu mama si cu tata,atunci cand primesc o carte noua(atunci e cea mai mare fericire) si o deschid sa o rasfoiesc si ii simt mirosul specific de carte noua.
Martin Seligman,un important cercetător in domeniul psihologiei pozitive,afirmă că fericirea este compusă din 3 elemente: plăcerea,integrarea si semnificația. Mai exact,plăcerea se referă la sentimentele pozitive,integrarea la capacitatea de a interacționa conform dorințelor tale cu cei din jur ,iar semnificația,la puterea de a da acțiunilor tale un sens mai înalt.
Mai există,de asemenea,un element important când vorbim de fericire. Majoritatea oamenilor ar spune că bogăția sau iubirea te ajută să fii fericit. Dar cercetătorii au ajuns la concluziabcă fericirea depinde in proporție de 50% de genele noastre,10% de circumstanțele vieții,iar 40% de propriile noastre acțiuni. Astfel,continuă specialiștii,o modalitate bună de a deveni mai fericit este să"cultivăm emoții si gânduri pozitive".

Fericirea mai vine și pe neașteptate. Doar trebuie să ne bucurãm de ea.❤

Comentarii