Am citit si recomand: 50 de zile inainte de sinucidere de Stace Kramer

#Alege sa traiesti

 Am ales sa fac parte din acest proiect intitulat "Alege sa traiesti" deoarece viata este cel mai frumos dar de la Dumnezeu si oricat de multe probleme am intampina,sa nu alegem calea usoara si sa renuntam la viata. 
http://lifeonthecover.blogspot.ro/  este blogul de unde am fost inspirata sa citesc aceasta carte,si sa iau initiativa in acest proiect.

Multi dintre voi,ati crede ca aceasta carte indeamna adolescentii la sinucidere.Dar va inselati.Aceasta carte iti da motive sa traiesti.Sa te bucuri de viata.
Cand te gandesti la titlu "50 de zile inainte de sinucidere" esti 100% sigur/a ca aceasta carte nu este pentru tine,deoarece are povestea suicidului ca si subiect principal.

Dar de fapt,Lori,o adolescenta in varsta de 16 ani careia viata ii joaca feste,se confrunta cu probleme existentiale:divortul parintilor,logodna bunicii cu un tanar de 25 de ani,dragostea neimplinita fata de iubitul prietenei ei.Fara sa-si gaseasca locul nicaieri,ea decide sa reflecteze asupra propriei vieti timp de 50 de zile inainte de a hotari daca sa isi ia sau nu viata.

In urma lecturii acestei carti,am realizat ca noi putem sa ii salvam pe cei din jurul nostru.
Probabil si eu am avut porbleme,am simtit ca nu mai pot,dar niciodata nu m-am gandit atat de departe.Pentru mine viata este cel mai frumos dar de la Dumnezeu,si ma bucur cat de mult pot de ea.
Oricat de multe probleme am avea,mereu exista cale de a le rezolva.
In ziua de astazi,foarte multi adolescenti aleg sa isi incheie socotelile cu viata atunci cand au probleme in familie,la scoala si simt ca nu au cum sa rezolve aceste probleme.


50 de zile inainte de sinucidere
Produs publicat in 2017 de Leda Edge
 Numar pagini:688
 Tip Coperta:Brosata 




Povestea Gloriei in cele 50 de zile este una care nu face aluzie la sinucidere.
Dar inainte de a intra in cele 50 de zile ,sa prezentam putin viata Gloriei.
O adolescenta in varsta de 16 ani,cu o viata aparent normala,populara in liceu dar care isi doreste sa plece.Nu de acasa.Din aceasta viata.
Cartea ne introduce in povestea familiei,care candva a fost perfecta.In urma inselaciunii,iubirea parintilor a disparut,nu doar reciproc,cat si pentru micuta Lori. 

"Nu degeaba te-am urât eu din prima zi în care te-am adus pe lume. Mai bine te-aș fi dus la casa de copii."

Iar asta nu este nimic,pe langa faptul ca,bunica ei,decide sa isi refaca viata alaturi de un tanar de 25 de ani.
Iubirea fata de iubitul prietenei ei,o face sa decida ca are destule motive sa renunte.
Dar isi da 50 de zile in care se gandeste daca va renunta sau nu la cei 16 ani de care a avut parte.
Pentru unii pot fi niste motive plauzibile,dar pe parcurs chiar Lori isi da seama ca acestea sunt neinsemnate pe langa ceea ce va ajunge sa traiasca in cele 50 de zile pe care si le-a acordat.

 „Nu ești pisică. Nu ai opt vieți de rezervă. De aceea trebuie să trăiești în așa fel încât lumea să își amintească de tine multă vreme după ce vei fi murit.” – Stace Kramer

 Alte citate/secvente:
"E greu sa incetezi sa mai iubesti un om care a devenit la un moment dat sensul vietii tale"
"Daca nu-ti poti schimba singur cursul propriei tale existente,nimeni,niciodata  nu va putea face ceva pentru tine."
"Stii,toata lumea are probleme.Nu te mai crede buricul pamantului"
"Cand iti dai seama ca ai o viata de rahat si ca tu insati esti jalnica,nu-ti mai ramane nimic altceva de facut decat sa-ti depasesti temerile  si sa gasesti curajul de a-ti pune capat zilelor."
"E placut sa iti dai seama ca in realitate ai o personalitate puternica si esti in stare sa depasesti cele mai sinistre dificultati .Eu,care m-am crezut mereu slaba,acum nu mai sunt deloc convinsa de asta.Si daca,pana la urma,sinuciderea nu e o idee atat de buna? Oamenii puternici gasesc intotdeauna o alta rezolvare la problemele lor."
"Singurul meu plan e sa mor.Dar inainte de asta,vreau sa ard toata la flacara vietii si vreau sa cunosc euforia pe care ti-o provoaca toate substantele astea vatamatoare,care distrug creierul"


"Cine cunoaste oameni tineri,le cunoaste valorile si le foloseste.Numai asa ar putea fi un adult ascultat de ei si ar putea sa le fie educator.
Lucrurile pe care le pretuiesc cei care se afla la varsta adolescentei sunt diferite de cele pretuite de adulti,educatorii lor.Iata cateva exemple:adultii pretuiesc mai presus de orice sanatatea.In schimb,adolescentii nu dau doi bani pe ea;nu vei vedea niciodata doi adolescenti intalnindu-se pe strada si salutandu-se cu expresia:sanatate!
Adultii pretuiesc puterea;pentru asta,se lupta intre ei,formeaza partide,incep chiar si razboaie.Adolescentii se considera egali intre ei si nu doresc decat puterea dragostei.
Un alt lucru pretuit de adolescenti mai mult decat de adulti,este adevarul.Adultii renunta cu usurinta la adevar,de dragul banilor sau de dragul puterii.Pentru un adolescent,adevarul este ca un fel de religie,ar putea renunta la sanatate pentru el.Daca ajunge sa minta,un adolescent o face de dragul prietenilor lui,sau pentru a-si proteja parintii de necazurile pe care crede ca le produce el.
Uita-te la cei tineri cum se aduna si rad laolalta.Vei afla astfel ca umorul este una dintre valorile vietii lor.
Si apoi este distractia,atat de pretuita de cei tineri si atat de criticata de educatorii lorAdultii sunt convinsi ca distractia nu foloseste la nimic si ca adolescentii ar trebui sa renunte la ea,pentru ca ii impinge spre vicii si greseli in viata.De fapt,distractia este o treaba serioasa la varsta adolescentei.
Cand se distreaza,cei tineri se compara unii cu altii,se cauta pentru comunicare si apropiere de cuplu,isi regleaza atitudinile si isi mobilizeaza toate resursele ca sa devina cineva in ochii celor de-o seama cu ei.
Ce loc ocupa oare in mintea adolescentilor valoarea suprema a societatii occidentael:viata?Ei bine,pentru cei aflati la varsta tineretii,viata este mai prejos decat multe alte valori.Un adolescent isi dispretuieste viata proprie daca nu este inteles,daca nu este iubit,daca nu are libertate,daca este nedreptatit.Desi pare uimitor din punct de vedere statistic,majoritatea adolescentilor au cochetat candva cu ideea de a renunta la viata.Asta pentru ca in viata lor nu exista nici dragoste,nici libertate,nici intelegere,nici o imagine satisfacatoare in ochii celorlalti tineri.
Cand esti adolescent,parerea celorlalti tineri conteaza atat de mult,incat ei pot dispune de viata ta.Ei pot sa-ti lanseze provocari,iar tu esti provocat sa le raspunzi,altfel nu existi in ochii lor.

Ce vrea de fapt un adolescent care se sinucide? De cele mai multe ori,vrea atentie;vrea ca macar o data ochii tuturor oamenilor din jurul lui sa se opreasca asupra existentei lui.Vrea compasiune si intelegere,vrea sa se vorbeasca despre el si sa ramana neuitat,vrea ca lumea sa-l considere o persoana de treaba si sa regrete plecarea lui."
Dr. Cristian Andrei
Institutul de relatii umane
                Am decis sa folosesc o mare parte din prefata,deoarece Dr.Cristian Andrei a ales un mod stiintific si usor de inteles de catre toti adolescentii in care sa vorbeasca despre viata si despre sinucidere.



                In concluzie,mi-a placut acest roman,a fost ca o provocare,iesind din latura mea de preferinte.Am fost introdusa in viata Gloriei iar in 3 zile am reusit sa traiesc cele 50 de zile ale ei,nereusind sa las cartea din mana pana nu am ajuns la final.
Recoman acest roman tuturor adolescentilor,deoarece,pe unii,poate ii fac sa isi schimbe metoda de a gandi despre viata si ii pot face sa descopere latura frumoasa a acesteia.

               Romanul50 de zile înainte de sinucidere” NU este o provocare sau un îndemn la sinucidere. Este un jurnal, destinul unei tinere ce redescoperă valoarea vieții căutând în fiecare zi răspunsuri cu speranța de a-și regăsi echilibrul.


Comentarii