"Spune pe bune ce se intâmplă la tine in școală"

Titlul sugerează din start despre ceea ce voi vorbi in această postare.
Totul a pornit de la  Generatia lui John care a vrut să facă un bine in această comunitate. Ideea la inceput nu mi s-a părut interesantă deoarece mă gândeam că nu multi elevi vor avea curajul să răspundă acestei provocări,chiar dacă  numele rămâne sub anonimat.
Mi-am schimbat părerea și am incurajat această campanie,realizată pentru a schimba ceva in această comunitate,pentru a schimba viața in școli.
Scolile si liceele par a fi perfecte. Dar coperta uneori inșeală. Acum s-au dezvăluit cele mai sincere păreri despre viața de elev si le arată si adultilor ca nu avem o viață atât de dulce la scoală/liceu. Si poate se conving că noi nu glumim când ne văităm că nu mai vrem la școală,că suntem sătui de profesori indiferenți,lipsiți de respect care cred că ei ne pot invăța ceva.
Si nu dau vina doar pe profesori. Si noi,elevii,avem o vină. Si noi suntem indiferenți si lipsiți de respect. Noi suntem obligați să mergem la școală ca să dăm bacul si cu noroc să-l si luăm si să ne găsim o meserie.Dar ei? Ei,profesorii,de ce sunt obligati sa vina la școală? Ca să imi strice ziua cu atitudinea lor? Sau poate se gândesc doar la bani?
Că si banii,ce mult loc ocupă in școlile de azi..
Cât de multă ură poți vedea in privirile elevilor. Doar din cauza banilor.Când ii vezi pe așa numiții "bogătani" cu câtă ură și superioritate ii privesc pe cei cu o situatie financiară mai precară. De ce vă lăsați caracterizați după astfel de criterii?Nu v-ați dori sa ne privim cu prietenie unii pe altii pe coridor?
A si să nu uităm,popularitatea. Urăsc popularitatea. Cu seamă m-aș lipsi de ea.
M-ar mulțumi elevi normali,care nu se crucesc atunci când te văd pe coridor cu o carte in mână si incep să comenteze,care nu se dau mari și tari cu noul telefon luat de mămica și de tăticu' după un an de muncă și care se mulțumesc cu puțin,neavând nevoie de luna de pe cer,ca sa doarma bine.
De ce ne da scoala atat de puține oportunități de dezvoltare?
De ce ne face să o urâm si să ne dorim să scăpăm mai repede?
De ce ne taie aripile prin acest sistem educațional invechit si lipsit de relevanță?
Mă ajută pe mine cu ceva Harap Alb,spre exemplu?  In afară de faptul că imi imbunătățesc puțin vocabularul,ma ajuta pe mine sa-mi gasesc un loc de munca,ma ajuta sa fac ceva demn de urmat in viată?
Trecând in extrema cealaltă,in fiecare școală cred că sunt câțiva profesori care te fac să iți placă ora respectivă,cum mie imi plac orele de română.
Nu sunt numai lucruri de rău de zis,se găsesc si o mulțime de lucururi bune,dar decât să te gândesti la câte lucruri bune se fac, mai bine te iei de primul lucru rău care iți apare in cale.
Pentru că,am ales să vorbesc atât despre lucrurile rele si lucrurile bune care sunt in școli,vreau să zic că școala este si un loc bun. Dând de-o parte toate reprosurile mentionate si mai sus dar si auzite de zi cu zi,din băncile școlilor ies si genii. Olimpicii oare unde au ajuns olimpici? Ca să formulez intrebarea cât mai pe ințelesul tuturor? Nu pe băncile școlilor? Evident că au lucrat acasa,doar din dorința de a aprofunda,dar aici meritele sunt in mare parte aduse scolii.
Si câte astfel de genii stau ascunse in spatele a tot ceea ce disconsideră invățământul și il face să se ducă de râpă? O mulțime. O mulțime de oameni care pot schimba ceva in ziua de azi.
Oamenii ca mine,ca tine,ca multi oamenii care vor citi aceasta postare,noi putem schimba ceva la scoli,la sistemul ce se invechește din ce in ce mai mult,putem face generația de azi sa fie auzita! Totul depinde de noi si de cat de mult ne dorim o schimbare.
"Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume"
Schimbarea poate incepe de la Generatia lui John,de la mine,de la tine de la orice altcineva care chiar doreste un viitor mai bun.
Si doresc să incurajez această campanie,chiar dacă este aproape de final,până pe 11 septembrie este timp destul să arătăm că putem să schimbăm ceva in școli. Să nu mai rămână fixată aceeași impresie că un liceu de prestigiu,e un liceu de prestigiu ca pe vremea bunicii. A rămas doar un nume cu câteva povești in spate.
Dar decât să auzim de rele despre scoli,mai bine facem o schimbare.
Nu uitați că aparențele inșeală. Nu rămâneți cu impresia că dacă auziți ceva despre un profesor,el asa si este. Nu luați in considerare tot ceea ce vedeți pe copertă. Nu totul merită citit. Continutul contează. Nu ascundeți poveștile din spatele cuvântului "școală".
Nu uitați nici faptul că orice om are o poveste. Un profesor,un elev,un mecanic,un pazic si chiar și femeia de serviciu are o poveste. Și dacă nu cunoaștem aceste povești,ce rost are să judecăm? De la toate aceste judecăți și indiferențe,ajungem să urâm scoala.
Deci și noi suntem vinovați că școala a ajuns in felul in care este acum.
Și vreau să inchei prin "indemnul" Generatiei lui John: Spune pe bune ce se intâmplă la tine in școală!
Mai jos găsiți link-ul către campanie:
Aveți curaj și faceți o schimbare!

Comentarii